20 februari 2016

Tuinieren

 

Wij mensen zijn gewoon onderdeel van de natuur. Helaas en verontrustend zelfs, raken steeds meer mensen dat besef kwijt.
Terwijl die natuur ons zoveel brengt! Dat moeten we koesteren. De flora en fauna, de grond, de basis met de vele bacteriën, wormen, schimmels. Alles leeft en staat met elkaar in verbinding, het is een ecosysteem. Door op de goede manier te tuinieren kunnen we die natuur een stuk dichter bij ons huis krijgen. Wij zijn er om je daarbij te helpen middels groot onderhoud of gehele tuinrenovatie.

Stenen en grind is geweldig?

Er zijn enorm veel tuinen omgebouwd tot verharde binnenplaatsen en grindbakken. Want men heeft geen tijd voor en of zin meer in onderhoud. Men denkt de juiste oplossing te hebben gevonden; betegelen en grind erin.

Helaas, in de zomer fungeert de verharding als steengril en als het regent kan het water niet meer de grond in. Een nieuw ongemak is ontstaan, want prettig is het niet en steeds vaker ontstaat er grote waterschade omdat riolen het vele water niet kunnen verwerken. Bovendien denkt men dat de verharding geen onderhoud nodig heeft en dat anders bestrijdingsmiddelen wel uitkomst bieden.

Echter, onkruid komt van boven, het zaad waait tussen de voegen en in oneffenheden en begint te groeien. Daar biedt geen enkel kunststof doek uitkomst voor. En die groene aanslag in die beschaduwde plekken, je kan schrobben wat je wil, het komt terug.
Regelmatig vegen helpt veel beter en spaart je een gang naar de sportschool. De spuitmiddelen vernietigen bovendien heel veel insecten die onze gewassen bestuiven. met verregaande gevolgen voor onze voedselvoorziening.

De natuur geeft uitkomst!

Daarom pleiten wij er voor om die natuur weer terug naar de huizen te brengen; groene tuinen. Met minimale verhardingen.

Een groene omgeving met de fluitende vogels, de insecten, de kleuren, de geuren en allerlei vormen. Het geeft rust in ons vaak gejaagde drukke leven. Een kleine waterpartij erbij en de omgeving is compleet. Bomen filteren de lucht van fijnstof en alle beplanting tezamen geven ons zuurstof. Hele fijne bijkomstigheid of onmisbaar?

Je wordt weer bewust van de seizoenen, het ontluiken, nieuw fris blad, het bloeien, het verkleuren, het afsterven en de winterrust. Het levendige gefladder van vogels op zoek naar iets eetbaars, de vlinder met de prachtige kleuren. Want ook zij hebben hun levenscyclus. En dat kunt u zien in uw tuin.

Balans in de tuin voor weinig onderhoud

Rekening houden met zon, schaduw, grondsoort, de juiste planten enzovoort, het is een hele klus. en dan iedere keer dat onkruid, dat snoeien en het in toom houden van de planten

Wij kunnen je hier mee helpen. Het is een hele mooie puzzel, wij leggen hem graag. De juiste planten op de juiste plaats, in de juiste hoeveelheid, geven onkruid geen, tot nauwelijks kans. Het moet passen.

Ook de snoei moet je overwegen, het geeft niet alleen bloei maar ook groei. Balans hebben we nodig zoals in de tuin op onderstaand plaatje.

Natuurlijk groenHeerlijk groen in je eigen tuin

En als je het goed doet, dan is er ruimte voor alles, een zitje, een paadje, een barbecue. In een kleine tuin is het passen en meten, dat wel. maar dan je hebt ook weinig onderhoud, mits je het maar goed doet.

Insectenhotelletje in bloemrijke omgeving

Snoeien

Wij snoeien als het nodig is. Rekening houdend met de biologische aspecten. Wij snoeien niet als we tijd hebben, maar wij snoeien als het daar tijd voor is en maken er tijd voor vrij.
Op enkele uitzonderingen na, snoeien wij alleen in het voorjaar en de zomer. De groei heelt de wonden daardoor in korte tijd, zodat er geen ziektes binnendringen en er geen vorstschade ontstaat.

Terug naar hoofdpagina